Wijze Lessen, 12 bouwstenen voor effectieve didactiek

Carel van der Burg

In de workshop staat de publicatie ‘Wijze Lessen, 12 bouwstenen voor effectieve didactiek’ centraal. De auteurs met ruime ervaring in de onderwijspraktijk en onderwijsonderzoek presenteren in deze publicatie de meest recente inzichten op het gebied van leren en instructie en verbinden deze inzichten met de lespraktijk.

Datum/tijd
wo 15:30 t/m 17:00
do 15:30 t/m 17:00
Locatie
Eurosonic Noorderslag
Voertaal
Nederlandstalig
Engelstalig
Gedeeltelijk Engelstalig
Type
  • Aantrekkelijk en betekenisvol onderwijs

De bouwstenen: activeer relevantie voorkennis, geef duidelijke en uitdagende instructie, gebruik voorbeelden, combineer woord en beeld, laat leerstof actief verwerken, achterhaal of de hele klas het begrepen heeft, ondersteun bij moeilijke opdrachten, spreid oefening met leerstof in de tijd, zorg voor afwisseling in oefentypes, gebruik toetsing als leer- en oefenstrategie, geef feedback die leerlingen aan het denken zet en laat je leerlingen effectief leren.

In de workshop worden de 12 bouwstenen gepresenteerd en een vertaling gemaakt met vele voorbeelden naar de lespraktijk. Verder genereren de deelnemers eigen ideeën voor toepassing. Van de deelnemers wordt een actieve rol gevraagd.

Carel van der Burg heeft 25 jaar als docent Duits en Geschiedenis gewerkt binnen verschillende schooltypen. Hij startte zijn loopbaan op een school met een heterogene brugperiode van twee jaar waarin leerlingen van toen vbo tot vwo in één groep zaten. Dit is de start geweest van allerlei ontwikkelingen die hij in gang heeft gezet, zoals het activeren van leerlingen en differentiëren. Verder heeft hij gewerkt als adviseur en trainer bij CPS onderwijsontwikkeling en advies. Zijn expertisegebied betrof hier: activeren, differentiëren, formatief handelen en de didactiek van de Moderne Vreemde Talen. Ook heeft hij meegewerkt aan een aantal publicaties. Nu is hij vanuit zijn bedrijf B'dact actief bij de begeleiding van scholen en secties bij de ontwikkeling binnen deze aandachtsgebieden. 

Een initiatief van NUOVO Scholen