Verbinden, verbinding en verbondenheid – proeven aan NIVOZ-onderwijsavonden

Rob van der Poel
Martijn Verhagen

Komen schooljaar vinden drie van de zes NIVOZ-onderwijsavonden plaats op drie Utrechtse scholen van NUOVO: het USG (15 januari, met Kees Klomp), het LRC (12 februari, met Milio van de Kamp) en Ithaka (24 april, met Sabrina Alhanachil).

Datum/tijd
wo 11:00 t/m 12:30
Locatie
Into the Great Wide Open
Voertaal
Nederlandstalig
Engelstalig
Gedeeltelijk Engelstalig
Type
  • Een waarderend leer- en werkklimaat

De drie schoolleiders (Stephanie, Erik en Gerben) moedigen medewerkers van NUOVO aan de drie onderwijsavonden op hun school te bezoeken. De workshop van Martijn en Rob draagt daarom het centrale jaarthema waarmee de avonden aan elkaar zijn verbonden.

‘Wij denken dat er allereerst een onderscheid te maken is tussen (willen) verbinden, verbinding en verbondenheid. We denken ook dat openheid een belangrijke voorwaarde is voor het maken van verbinding. Maar ja, dat denken, dat denken zit er misschien ook wel eens tussen. Al spelend onderzoeken we wat verbinden nou eigenlijk voor jou is, waar de betekenis ligt, wat het wellicht moeilijk maakt, of juist waar ingangen liggen?’

‘Vanwege de aard van het Zomerfestival Buitengoed kiezen we voor laagdrempeligheid en ontspanning. In anderhalf uur komt het begrip verbinding op speelse manieren voorbij, om aan de workshop plezier te beleven, én om te ervaren dat verbinding (of verbondenheid) op verschillende manieren tot stand komt, vaak zonder dat je er erg in hebt.’

Over de Onderwijsavonden in Utrecht
Elke NIVOZ-onderwijsavond wordt gedragen door een spreker en een specifiek thema. De avonden in Utrecht zijn gratis voor NUOVO-docenten. Voor de overige drie avonden (twee in Rotterdam, een in Driebergen) dien je je via de NIVOZ-site op te geven.

Stichting NIVOZ sterkt leraren, schoolleiders en onderwijsprofessionals bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht. Dat gebeurt langs artikelen en publicaties, via onderwijsavonden en andere podiumevents, maar ook op studiedagen, in workshops en tijdens langere trajecten waarin je gesterkt wordt in het pedagogisch handelen: het goede doen, op het juiste moment, ook in de ogen van de ander.

www.nivoz.nl

Een initiatief van NUOVO Scholen