Rust in de tent!

Gerda Hoekstra

Terwijl er 30 leerlingen voor je neus zitten, vul je de absenties in. Er komt nog een appje binnen en je computer zit na die vergadering weer vol met berichten die onmiddellijk beantwoord moeten worden. Er ligt een vraag van het secretariaat: of je die boze ouders nog even wilt terugbellen. Tegelijkertijd zie je dat je leerlingen hun toch al zo wankele concentratievermogen met de lockdowns behoorlijk zijn kwijtgeraakt. Meer dan ooit, zijn zij in de ban van hun telefoon, hun beeldscherm, hun baantje en elkaar.

Datum/tijd
wo 13:30 t/m 15:00
do 13:30 t/m 15:00
Locatie
Pinkpop
Voertaal
Nederlandstalig
Engelstalig
Gedeeltelijk Engelstalig
Type
  • Persoonlijk leiderschap

Eigenlijk is het nergens goed voor, de onrust waarin we leven. Maar hoe creëren we rust? In onszelf, in ons team, in de school en in de leerlingen? Aan het einde van deze workshop heb je daarover genoeg ideeën om op school uit te
proberen.

  • We doen psychologische kennis op over stress en de werking van onze gedachten en emoties,
  • werken met eenvoudige, rustgevende (meditatie)technieken, die ook in de klas bruikbaar zijn
  • gaan in waarderend gesprek over de manieren waarop we zelf rust kunnen creëren.

 

Mijn naam is Gerda Hoekstra-Vermunt en zo langzamerhand mag je me een oude rot in het onderwijsvak noemen. Meer dan 30 jaar ervaring, 10 jaar plv. rector, 10 jaar directeur en onderwijsvernieuwer bij de koepel van Nederlandse gymnasia.

Dit eenvoudige syllogisme leidt mij:

  • Als we niet leren voor de school, maar voor het leven
  • En als de Liefde het belangrijkste is in het leven
  • Dan is de school een plaats om de Liefde te leren

In mijn werk nodig ik mensen, teams en organisaties uit om hierin te groeien, omdat ik geloof dat dat de bedoeling is. Vaak begint dat ‘groeien’ met de confrontatie met moeilijkheden, soms ontstaat het vanuit verlangen. Ongetwijfeld niet toevallig heb ik de tijd mee, want op steeds meer scholen is ‘welbevinden’ een belangrijk thema, zowel voor de leerlingen als voor de medewerkers. Gelukkig maar, want het lijkt me daarvoor de hoogste tijd.

Mijn werk als (team)coach en inspirator kun je (gedeeltelijk) vinden op www.klaprozenopzee.nl. Graag gebruik ik in mijn werk mijn ervaring als onderwijsmens. En mijn kennis en vaardigheden van o.a. (positieve) psychologie, waarderend leren, oplossingsgerichte coaching, systemisch werk en geweldloze communicatie. De laatste jaren ben ik vooral ook actief bij het Centrum voor Zijnsoriëntatie in Zeist, waar ik zowel leerling als trainer mag zijn. Die visie en methode beïnvloeden mijn werk steeds meer.

 

 

Een initiatief van NUOVO Scholen