Relationele & seksuele vorming en religie

Bart Boerema

In verschillende religies en culturen wordt verschillend gedacht over het geven van relationele en seksuele vorming (RSV) aan kinderen en jongeren. Van zoveel mogelijk tot absoluut niets. Dit kun je ook allemaal in je klas hebben aan overtuigingen. Overtuigingen van leerlingen zelf, maar zeker ook die van hun ouders.

Datum/tijd
wo 13:30 t/m 15:00
wo 15:30 t/m 17:00
Locatie
Zwarte Cross
Voertaal
Nederlandstalig
Engelstalig
Gedeeltelijk Engelstalig
Type
  • Een waarderend leer- en werkklimaat

Hoe ga je daarmee om? Je hebt een enerzijds een wettelijke taak (kerndoelen), maar die kan botsen met deze overtuigingen. Jongeren willen een eigen mening hebben en regelmatig ook graag provoceren en tegelijk hebben we Art. 1 van de Grondwet. Hoe houd je het dan juist veilig en prettig in je klas? Voor veel collega’s in het onderwerp spannend en tegelijkertijd soms verrassend licht en makkelijk.

We gaan in de workshop kijken naar verschillende religies en hun beelden, naar de loyaliteit van leerlingen en we delen praktijkvoorbeelden van hoe je daarmee leerlingen (toch) betrekt. Je eigen opstelling is hierbij belangrijk instrument. Tot slot krijg je vooral ook handvatten mee om in de klas verder te ontwikkelen, deels good practice van je collega’s ter plekke en uit ervaring met indrukwekkende en vooral fijne gesprekken met Utrechtse leerlingen (Kom op voor Jezelf) en hun ouders en de ervaringen met advies en training aan schoolteams (PO, VO en MBO).

Mijn naam is Bart Boerema en ik werk als adviseur seksuele gezondheid en gezonde school adviseur bij de gemeente Utrecht.

Gedrag is in mijn werk en denken altijd van groot belang geweest. Vooral de kracht van voorbeeldgedrag. Regels en methodes zijn van belang, maar de winst zit ‘m in het ondersteunen van kinderen en jongeren in gewenst gedrag. Het voorbeeldgedrag van de leerkracht/docent is daarin van groot belang.

Als we bijvoorbeeld de huidige kinderen op school nu en later veilige en fijne relaties en seksualiteit toewensen, dan is het enorm effectief als de lessen en gesprekken daarover in een veilige en prettige sfeer verlopen. Dan helpt het ook sfeer in de klas buiten die momenten zo is.

Kijkend naar geloof/cultuur en relationele en seksuele vorming op school, dan is (het streven naar) een prettige veilige sfeer van groot belang. Los van kennis over geloof/cultuur is dit een belangrijk onderdeel van de workshop. Hoe grenzen we goed af en waar ligt dan weer de opening voor het gesprek? Ik breng daarvoor graag good practice in en ben benieuwd naar die van jullie

Een initiatief van NUOVO Scholen