Hoe word ik een docent die leerlingen echt kan coachen?

Gerda Hoekstra

Een leerling heeft een vraag. Dan is er een groot verschil tussen ‘antwoord geven’ en ‘een wedervraag stellen.’ Dat weet iedere docent. Een leerling vertelt over een probleem. Dan is er een groot verschil tussen ‘Misschien zou je X eens kunnen doen’ en ‘Hoe is het voor jou om dit aan mij te vertellen?’. Dat weet iedere docent waarschijnlijk ook wel. Maar de tussen droom en daad…. In deze workshop onderzoeken we wanneer coachen beter is dan doceren en andersom. En we gaan aan de slag met (positieve) feedback en (oplossingsgerichte) coachingstechnieken. Voor iedere docent zinvol.

Datum/tijd
wo 15:30 t/m 17:00
do 15:30 t/m 17:00
Locatie
Pinkpop
Voertaal
Nederlandstalig
Engelstalig
Gedeeltelijk Engelstalig
Type
  • Een waarderend leer- en werkklimaat

Mijn naam is Gerda Hoekstra-Vermunt en zo langzamerhand mag je me een oude rot in het onderwijsvak noemen. Meer dan 30 jaar ervaring, 10 jaar plv. rector, 10 jaar directeur en onderwijsvernieuwer bij de koepel van Nederlandse gymnasia.

Dit eenvoudige syllogisme leidt mij:

  • Als we niet leren voor de school, maar voor het leven
  • En als de Liefde het belangrijkste is in het leven
  • Dan is de school een plaats om de Liefde te leren

In mijn werk nodig ik mensen, teams en organisaties uit om hierin te groeien, omdat ik geloof dat dat de bedoeling is. Vaak begint dat ‘groeien’ met de confrontatie met moeilijkheden, soms ontstaat het vanuit verlangen. Ongetwijfeld niet toevallig heb ik de tijd mee, want op steeds meer scholen is ‘welbevinden’ een belangrijk thema, zowel voor de leerlingen als voor de medewerkers. Gelukkig maar, want het lijkt me daarvoor de hoogste tijd.

Mijn werk als (team)coach en inspirator kun je (gedeeltelijk) vinden op www.klaprozenopzee.nl. Graag gebruik ik in mijn werk mijn ervaring als onderwijsmens. En mijn kennis en vaardigheden van o.a. (positieve) psychologie, waarderend leren, oplossingsgerichte coaching, systemisch werk en geweldloze communicatie. De laatste jaren ben ik vooral ook actief bij het Centrum voor Zijnsoriëntatie in Zeist, waar ik zowel leerling als trainer mag zijn. Die visie en methode beïnvloeden mijn werk steeds meer.

 

 

Een initiatief van NUOVO Scholen