- Een waarderend leer- en werkklimaat

Welke groepsdynamische spelletjes ken jij? Hoe vaak doe jij dat met je klas(sen). Spelletjes doen werkt altijd verbindend, plezier verhogend en velen zijn makkelijk uit te voeren in een klaslokaal. Maar heb je er ooit wel eens aan gedacht wat voor waardevolle informatie jij als mentor of docent kan halen uit het doen van een simpel spelletje? Wat voor gedrag laten leerlingen zien in dit spel en wat zou dat gedrag kunnen betekenen? Ik laat jullie met een andere bril kijken en beleven, om zo een nieuwe dingen te ontdekken bij je leerlingen of misschien wel bij jezelf.
Mattanja Zonnenberg, eigenaar en trainer van Zonnenberg Academy
Als trainer en coach ligt mijn kracht vooral in de combinatie van mijn ervaring in het onderwijs en mijn deskundigheid als psychomotorisch therapeut. Zo heb ik 20 jaar lang gewerkt als docent LO, maar richt ik mij nu volledig op mijn bedrijf Zonnenberg Academy. Met Zonnenberg Academy geef ik trainingen en coachingsprogramma's aan jongeren en docenten in het onderwijs, zowel individueel als in groepsverband.
Sport is altijd een belangrijk onderdeel van mijn leven geweest, en dat is het ook in mijn huidige werk. Want met behulp van sport en spel begeleid ik jongeren en docenten op sociaal-emotioneel gebied en pedagogische vlak. Bewegen is een laagdrempelige manier om jongeren te bereiken. Het zorgt voor plezier, er hoeft minder gepraat te worden, maar het maakt ook gedragspatronen zichtbaar. Vaak zijn dit patronen waar ze zelf niet bewust van zijn. Door deze bespreekbaar te maken en te vertalen naar dagelijkse situaties, ontstaat inzicht en zorgt het voor nieuwe positieve ontwikkelingen. Maar ook bij docenten zorgt sport en spel voor nieuwe inzichten. Het laat je ervaren en voelen wat leidt tot mooie nieuwe ontwikkelingen.
Anja Bronda, trainer van Zonnenberg Academy
Ik werk nu 25 jaar als docent Bloem in het MBO onderwijs. Als docent raakte ik al snel geïntrigeerd door hoe de ene leerling fluitend kennis en vaardigheden ontwikkeld en de ander enorm worstelt op school. Hoe de een wel motivatie vindt en de ander niet. Of hoe de een wel goed ligt in de groep en de ander een sterk gevoel van eenzaamheid ervaart. Daarom ben ik professioneel coach geworden. Mijn kracht zit in de kunst om voorbij het gedrag van pubers en adolescenten te kijken en te kunnen doorgronden waar bepaald gedrag vandaan komt. Zo kijk ik niet alleen naar hóe ze zich op school bewegen, maar ook wát hen beweegt. Mijn aanpak is vooral gericht op de jongere zichzelf laten helpen.