Eigenaarschap, persoonsvorming en persoonlijk leiderschap: gaat het niet allemaal over hetzelfde?

Stefan van Langevelde

Het is populair in het onderwijs om termen als eigenaarschap, persoonsvorming en persoonlijk leiderschap te gebruiken. En met recht: we ervaren dat het een uitdaging is om leerlingen actief te laten leren, het gevoel te geven dat ze iets waardevols aan het doen zijn en inzicht krijgen in wie ze zijn en wat ze belangrijk vinden. Maar het risico is dat we met al deze termen ook een woud creëren aan allerlei interventies, methodieken en tips en trics voor wat docenten zouden moeten doen. En het zo gaat voelen als wat er allemaal nog bij komt naast het 'gewone' lesgeven. Deze workshop is een uitnodiging om een pas op de plaats te maken: wat hopen we eigenlijk te bereiken als we het hebben over eigenaarschap, persoonsvorming en persoonlijk leiderschap? En gaat dit misschien niet allemaal over hetzelfde? En vraagt dit om iets naast het 'lesgeven' te doen of is het juist innig verbonden met wat we al doen?

Datum/tijd
wo 10:30 t/m 12:00
do 15:30 t/m 17:00
Locatie
Down the Rabbit Hole
Voertaal
Nederlandstalig
Engelstalig
Gedeeltelijk Engelstalig
Type
  • Persoonlijk leiderschap
  • Het kind als uitgangspunt, niet het systeem

Allemaal vragen waar de pedagogiek een mooie inspiratiebron voor is. In een vogelvlucht bekijken we wat vooraanstaande pedagogen (zoals Langeveld, Korczak, Dewey en Biesta) ons hierover leren en gaan vooral in gesprek met elkaar.

Stefan is onderwijsadviseur bij Take a Step en tot september 2022 was hij ook docent in de master Pedagogiek van Fontys Hogescholen. Hij houdt zich bezig met hoe een school een plek kan zijn waar iedereen (docenten, schoolleiders, OOP en leerlingen) zich onderdeel van voelt en invloed op uit kan oefenen. Hij heeft een bijzondere interesse voor gespreid leiderschap (waar hij een boek over schreef), motivatie en persoonlijk leiderschap.

Een initiatief van NUOVO Scholen