Begrijpend kijken: beeld en eigenaarschap in de klas

Femke Rotteveel

In een wereld waarin we 80% van onze informatie via beeld binnen laten komen, en waarin jongeren meer communiceren met beeld dan met tekst is het vanzelfsprekend dat we hen ook begeleiden in hoe je goed kunt communiceren met beeld dan wel beeld kunt begrijpen. We kijken naar voorbeelden uit 11 jaar samenwerking tussen X11 en FOTODOK voor de FOTODOK Scholieren Award waarin meer dan eens zeer persoonlijke verhalen over o.a. pesten, mentale struggles, verlies en identiteit, door de leerlingen zijn verbeeld.

Datum/tijd
wo 10:30 t/m 12:00
wo 13:30 t/m 15:00
Locatie
Oerol
Voertaal
Nederlandstalig
Engelstalig
Gedeeltelijk Engelstalig
Type
  • Aantrekkelijk en betekenisvol onderwijs

Ook duiken we dieper in eigenaarschap, want hoewel leerlingen zelf enorm actief zijn op de socials, willen ze de visuele projecten die ze op school maken niet altijd meer klassikaal bekijken of als expositie terug zien. Tegelijkertijd werkt FOTODOK veel met kunstenaars die juist hun eigenaarschap inzetten om hun verhaal te presenteren, en bekijken we een aantal voorbeelden uit onze recente tentoonstelling Part of me… Shaping Mental Spaces. Daarin zien we hoe deze kunstenaars verhalen over hun persoonlijke mentaal welzijn presenteren aan publiek en onderwerpen als autisme, jeugdtrauma’s en queer zijn bespreekbaar maken.

Natuurlijk ga je ook zelf aan de slag, we brainstormen over hoe je in je eigen lessen beeld kan inzetten om een thema te introduceren, te verdiepen of het gesprek aan te gaan. En je maakt een eigen beeld(verhaal).

 

Femke Rotteveel is directeur bij FOTODOK - Space to see, think and learn. Een presentatie-instelling in het centrum van Utrecht waar rondom actuele maatschappelijke thema’s fotografieprojecten en tentoonstellingen plaatsvinden om perspectief te verbreden en nieuwe inzichten te verschaffen. Tachtig procent van alle informatie komt tegenwoordig binnen via beeld. FOTODOK’s missie is om de kwaliteit en impact van beeld tussen de oren van eenieder te krijgen. Begrijpend leren kijken in het vaste curriculum van het onderwijs te krijgen vormt daar een belangrijk onderdeel van. Femke is een echte verbinder met een groot (inter)nationaal netwerk van culturele instellingen, fotografen, maatschappelijke organisaties, fondsen, (impact)investeerders en ondernemers.

Een initiatief van NUOVO Scholen